EMİN ALTAN / ÇERNOBİL KİTAP LANSMANI - SERGİSİ 17 Kas 2023

The Empire Project, Emin Altan'ın yeni kitabı "Çernobil"in lansmanını ve seriden bir seçkinin 25 Kasım 2023 Cumartesi günü Kadıköy Yeldeğirmeni'ndeki The Empire Project yeni sergi alanında yapılacağını duyurmaktan mutluluk duyar.

Emin Altan, fotoğrafçılık kariyerini, insanlığın doğaki kalıntılarını, dünyanın çeşitli yerlerinden yıkıcı dönüşümlerin sahnelerini ortaya koyarak belgelemeye adadı. Önceki çalışması "Chaosmos", insanlığın dünya çapında doğaya ve "ötekine" hükmetme konusundaki bitmek bilmeyen hırsının izini sürüyordu. İnsanlığın, yalnızca içinde bulunduğu doğanın işlevine karşı değil, aynı zamanda birbirine karşı da nasıl körleştiğinin altını çiziyor; bu, insanların eninde sonunda kendi yok oluşlarını kışkırttığı ve faili olduğu bir süreci göstermeye yardımcı oluyor.

"Çernobil" Altan'ın ikinci kitabı ve eseridir. Altan, çarpık kalıntıları ve insanlığın hırsının kalıntılarını belgelemek için çıktığı yolculuk boyunca, insanlığın en büyük felaketlerinden birinin kalıcı yarasına daha sıkı odaklanıyor. Fotoğraf çalışmalarına Günther Anders, Slovaj Zizek, Michael Löwy ve Martin Cohen, Emin Altan, Öner Kurt ve Gülçin Yapıcı, Mehmet Özdağ, Eda Sezgin, Foti Benlisoy, Pınar Demircan, Osman Özarslan, Özgür Gürbüz ve Cemil Aksu'nun yazıları eşlik ediyor. Metnin eklenmesiyle birlikte bu çalışma, felaketin sadece Çernobil, hatta sadece nükleer olmadığına işaret ediyor; aynı zamanda sürekli felaketler yaratarak ilerleyen, yavrularını sonsuza kadar yiyip bitiren bir sistemin farklı boyutlarına da dikkat çekiyor.

Artık "turistik bölge" olarak metalaştırılan Pripyat şehrinde "sanki zaman donmuştu". Doğa yavaş yavaş insanlara verdiklerini geri alıyor ve orman şehrin etrafını sarıyordu. Binaların içinde ağaçlar büyüyordu. Üzerlerindeki meyvelerin ağırlığından dolayı yere sarkan dallar rüzgârda sallanıyor, yılkı atlar ise davetsiz misafirleri uzaktan izliyorlardı..."
 

Tasarımı Esen Karol tarafından gerçekleşen kitabın editörlüğünü Cemil Aksu yaptı. İngilizce olarak Manifold ve Türkçe olarak Ceylan yayınlarının Polen Ekoloji Kitapları serisinden çıkan Çernobil kitabı olan biteni hem fotoğraflar hem de yazılar ile ele alıyor, sorguluyor, nükleer felaketin güncelliği konusunda bizi uyarıyor, göreve çağırıyor.
Emin Altan 1962 yılında Çanakkale'de doğdu. Kariyerine gemi mühendisi olarak başlayan sanatçı, yirmi beş yıllık kariyerini beş yıllık dünya turuyla tamamlamak için radikal bir karar aldı. Böylece çöken medeniyetlerin yıkıntıları arasında çocukluğunun izlerini aradığı görsel bir hikâye yazmaya başladı. 90'lı yıllardan bu yana fotoğrafa ilgi duyan ve bu alanda projeler üreten Altan, Türk fotoğrafçıları uluslararası fotoğraf çevreleriyle buluşturmayı amaçlayan İFSAK ve Fotoğraf Vakfı'na katıldı. Uluslararası fotoğraf festivalinin düzenleyici kurumlarında görev aldı. Anders Petersen'in atölyelerine katıldı ve "Yaşam Bilimleri" atölyesini tamamladıktan sekiz yıl sonra çekime başladı. Sanatçı çalışmalarını İstanbul'da sürdürmektedir.

 

EMİN ALTAN / ÇERNOBİL KİTAP LANSMANI - SERGİSİ